Teknoloji

ASELSAN ve TÜRKSAT iş birliği: “10 ülkeden biri olacağız!”

ASELSAN tarafından geliştirilen uydu haberleşme faydalı yükleri, yerden gelen haberleşme sinyallerinin frekansını değiştirerek, uzayın tüm zorlu çevre şartlarına rağmen bu sinyalleri yüksek performansla yeryüzüne geri gönderecek. ASELSAN’ın sistemleri, dünyadan 36 bin kilometre uzaktaki Sabit Yörünge’de (GEO) kullanılan ilk milli haberleşme faydalı yükleri olacak.

MİLLİ HABERLEŞME UYDU TÜRKSAT 6A UZAY YOLCULUĞUNA HAZIRLANIYOR

İlk milli haberleşme uydumuz olacak TÜRKSAT 6A’nın güneş paneli açma testinin başarıyla gerçekleştirildiği, resmi SSB üzerinden yapılan paylaşımlarla açıklandı. Prof. Dr. Haluk Görgün, şu ifadeleri kullandı:

“Uydumuzun bir testini daha Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde başarıyla tamamladık.

“Savunma sanayinde tam bağımsızlık hedeflerimizin en önemli aşamalarından biri olan haberleşmede önemli bir aşamayı da TÜRKSAT 6A ile birlikte başarıyla geçmiş olacağız.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR, resmi X hesabından yaptığı paylaşımda TÜRKSAT 6A ile ilgili bilgilere yer verdi:

“TÜRKSAT 6A’yı 2024 yılında uzaya göndereceğiz. Uzay teknolojilerinde tam bağımsızlığa doğru sıçramamızı sağlayacak bu proje için gece gündüz çalışan tüm meslektaşlarımıza, bilim adamlarımıza, mühendis ve teknisyenlerimize teşekkür ediyorum.

“Yeryüzünden 36 bin km uzaklıkta görev yapabilen, yaklaşık 4,5 ton faydalı yük kapasiteli haberleşme uydusunu yerli ve milli imkanlarla üretebilen 10 ülkeden biri olacağız.”

TÜRKSAT 6A’NIN ISI VAKUM TESTLERİ YAPILDI

Cumhuriyetin 100. yılında fırlatılması planlanan TÜRKSAT 6A’nın uzayda maruz kalacağı vakum ve sıcaklık ortamını simüle eden termal vakum testleri 1 ay boyunca gerçekleştirildi.

Ayrıca TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK UZAY’ı ziyaret ederek test çalışmalarını yerinde inceledi. Ziyarette Mandal’a, o dönemde uçuş modeli testleri devam eden TÜRKSAT 6A ve İMECE hakkında bilgi verildi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu