Yaşam

Kot Pantolonların Çoğu Neden Mavinin Tonlarındadır? İçerisinin Beyaz Olmasının Bir Nedeni Var!

Muhtemelen bu satırları okuyana kadar, Neden kot denilince aklımıza çoğunlukla mavi olanlar geliyor?ve yıllardır bu tonları benimsediğimizi hiç sorgulamadınız.

Ancak “blue jean” demenin bile gereksiz göründüğü bu kıyafetlerin günümüze kadar hangi aşamalardan geçtiği ve Mavi rengi kot pantolonla nasıl özdeşleşir?oldukça ilginç bir cazibe.

Öncelikle kot pantolonun geçmişine bir yolculuk yapalım ve bu kıyafetin nasıl popüler hale geldiğini görelim.

“Kot pantolon” terimi yaklaşık 1600’den beri kullanılmaktadır. erkekler tarafından giyilen kaba giysiler – tabiri caizseBu jeanlerin üretiminde kullanılan sağlam kumaşlar ise çoğunlukla Fransa’nın Nîmes kentinden ithal edilmiştir.

Amerikalı üreticiler de “serge de Nîmes” adını “denim” olarak kısalttı ve bu formda anılmaya devam edilmiştir. Koyu mavi ve pamuklu kotlar ilk olarak 1849’da Kaliforniya’da altın madencileri için iş pantolonu olarak üretildi.

Ancak üretilen bu giysiler ilk etapta yeterince sağlam değildi ve uzun süreli kullanım vaad etmiyordu.

Bu arada Levi Strauss 19. yüzyılda ilk fabrikasını kurarak bildiğimiz jean pantolonları üretmeye başladı. Bu giysilerin rengi kesinlikle maviydi ama neden sadece mavi

Kot pantolonlar için seçilen rengin mavi olmasının başlıca nedenlerinden biri de diğer renklerden farklı olarak bu boyanın taşıdığı kimyasallardı. Sıcak havalarda birden fazla boya kumaşa nüfuz ederek rengin yapışmasına neden olur ancak mavi boyanın işlevi tam tersidir. Kumaşa nüfuz etmeden sadece ipliklerin dışına yapışır. 

Ayrıca indigo boyası pamukla diğer boyalara göre çok daha iyi etkileşime girdiği için tercih edilmektedir.

Pamuk ısıtıldığında birden fazla boyanın içine nüfuz eder fakat indigo boya, Yüzeye yapışır ve orada kalır.İndigo ilk kez aynı dönemde Eski Mısır’da ortaya çıktı ve o dönemde bu renk güç ve statünün simgesiydi.

Bunun nedeni ise sözde indigo mavisidir. Bu boyayı elde etmek çok zordu.Halen maden işçileri için pantolon üretimine devam eden Levi Strauss, pantolon boyamak için de bu rengi kullanmaya başlamıştır.

Levi’nin maviye boyadığı bu pantolonlar o dönemde bir zenginlik simgesi haline gelmişti ve o dönemde hemen hemen herkes bu pantolonların peşine düşmüştü.

Artan talebi karşılıksız bırakmayan Levi, günümüzde de varlığını sürdürüyor. Levi’s markasının sağlam temellerini attı.Ayrıca herkesin hayran kaldığı bu pantolonların üretimi de oldukça sınırlıydı çünkü indigo mavisinin üretimi de oldukça zordu.

Zamanla bu boya sentetik formlarda üretilmeye başlandı ve böylece herkesin ulaşabileceği bir pantolonun hammaddesi oldu. Yine bu boya su ile temas ettiğinde kendini salmıyor ve bulaşmaya neden olmuyordu.

Bir detay daha var: Peki bu pantolonların dışı neden mavi, içi beyaz?

Aslında, bu tam bir tasarruf stratejisidir. Pantolon yapımında kullanılan çözgü iplikleri çabuk boyanır fakat atkı ipliklerinin rengi yoktur yani beyazdır. Kumaş dokuma tekniğini kendileri geliştiren üreticiler, böylece her bir giysi kesiminde harcadıkları boya miktarını azalttıBu mümkün.

Böylece mavi ve tonları dışındaki pantolonların neden daha çabuk eskidiği ve renklerinin uzun süre kalıcı olmadığı sonucuna da varmak mümkündür. Yani indigo dışındaki boyalar, renklerini ve ipliklerini kaybetmeye çok daha yatkındır.

Özetle bir zamanlar maden işçileri için ortaya çıkan bu giysiler artık en iyi bilinen ve yaygın giyim ürünlerinden biriAslında günümüzde rahatlıkla ulaşabildiğimiz pantolonlar oldukça zorlu yollardan geçerek bu günlere geldi.

Kaynaklar: Business Insider, Blue and White Company, Fermuar

arabanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu